Over de Museummolen

De Museummolen is de middelste van de drie molens op een rij bij Schermerhorn. Samen vormen ze een prachtig, oer-Hollands plaatje. De Museummolen is van 1 april tot 1 november open voor publiek.

U kunt de molen van onder tot boven bekijken en precies zien hoe een watermolen werkt en hoe de Schermerpolder 400 jaar geleden werd gevormd door het droogleggen van het Schermeer. Bovendien krijgt u een idee hoe mensen vroeger in een poldermolen leefden en werkten. In de filmzaal draait een film die meer uitleg geeft over de geschiedenis van de polder en de ontwikkeling van de polderbemaling.  De molen draait tijdens openingstijden, onder voorbehoud van weersomstandigheden en werkzaamheden.

LET OP: vanaf 28-07-2022 begint de vernieuwing van de N243. Dit betekent dat de Museummolen niet bereikbaar is vanuit de oostelijke kant van de N243. Vanuit westelijke richting is de Museummolen bereikbaar. Onderaan deze pagina is de verkeerssituatie in beeld gebracht.

Wij adviseren de volgende omleidingen:

  • Vanaf de oostelijke kant, te weten vanaf de Rijksweg A7, Amsterdam, Hoorn, Afsluitdijk, via de afslag Middenbeemster richting Schermerhorn/Alkmaar
  • Vanaf de westelijke kant vanaf de Rijksweg A9, Amsterdam, Alkmaar, Den Helder, via de afslag Alkmaar/Heerhugowaard en vervolgens de afslag Stompetoren/Hoorn
  • Gele borden met de tekst “Museummolen bereikbaar” wijzen u de weg naar ons museum.

 

Openingstijden

Maart
Zondag van 12.00 – 16.00 uur.

April t/m oktober
Dinsdag t/m zondag 09.00 - 16.30.

Let op: de kassa sluit een half uur voor sluitingstijd.

Gesloten van november tot maart
In de periode van november tot maart is het mogelijk voor groepen om de molen te bezoeken tegen een nader overeen te komen tarief. Voor reserveringen kunt u contact opnemen via info@museummolen.nl of telefonisch +31 72 3030 246.

 

Toegangsprijzen 2023

   
Volwassenen € 6,00
Kinderen 4-12 jaar € 4,00
Groepen vanaf 15 personen € 5,00 *
AlkmaarPas € 4,80
Museumjaarkaart gratis
Pers en media gratis (op afspraak)

* Groepsreductie niet van toepassing bij individuele betalingen

Toegankelijkheid

  • Het bezoekerscentrum is rolstoeltoegankelijk. Het molenerf is door bestratingen ongelijk, maar wel rolstoeltoegankelijk. Wegens de aard van het object is de molen helaas niet rolstoeltoegankelijk. 
  • Er is een mindervalide-toilet aanwezig.
  • Er is een verschoningstafel voor onze jongste gasten aanwezig.

U kunt in de Museummolen genieten van een kopje koffie, thee of fris. In de zomer bieden wij ook ijsjes aan en is het terras open met uitzicht op het polderlandschap.

 

Adres

Museummolen Schermerhorn
Noordervaart 2

1636 VL Schermerhorn

Nederland

+31 (0)72 303 02 46

info@museummolen.nl

 

 

 

meer informatie
Word vriend van de Schermer Molens!

Als Molenvriend ontvangt u het Noord-Hollandse molenkwartaalblad "Molenpost" en onze digitale nieuwsbrief. Voor slechts €20 per jaar bent u al molenvriend.