De molendriegang bij Schermerhorn

De bekendste drie molens van het Schermer Molencomplex staan bij Schermerhorn. Ondermolen D, de middelste van de drie, is ingericht als de Museummolen. Ondermolen C staat ten westen, Bovenmolen E ten oosten ervan.

Vroeger stonden er in dit gedeelte van de Schermer zes molens: twee onder-, twee middel- en twee bovenmolens. Deze pompten vanuit de binnenboezem het polderwater, dat daarin door de 14 poldermolens was opgemalen, in drie trappen naar de Schermerringvaart.

Bij het zogenaamde vervijzelen van de molens in 1850 werd de driehoog malende schepradgang verbouwd tot een tweehoog malende vijzelgang. De middelmolens C en D werden toen ondermolens. De overbodig geworden ondermolens A en B werden herbouwd in Soest en Arkel (waarvan de laatste nog bestaat).

In de volksmond heet het complex bij Schermerhorn nog altijd ‘de molendriegang’, maar in feite gaat het om een onvolledige dubbele tweegang. Er zijn plannen om deze in de toekomst in ere te herstellen. Daartoe moet de in 1937 gesloopte Bovenmolen F worden herbouwd.

Het zorg-werkproject De Otter
Het zorg-werkproject De Otter in Oterleek is al vanaf begin 2008 een succes. Onder leiding van een molenaar werken cliënten met een verstandelijke beperking in de molen en de aangrenzende bakkerij. De medewerkers, afkomstig van Breidablick in Middenbeemster en uit de omgeving van Oterleek, helpen onder ander bij het malen in de molen, het bakken van brood en andere deegwaren en de verkoop van de producten.

Het project is mede een succes door de inzet van de inwoners van Oterleek en de Oterleker Gemeenschap. Dankzij de steun van vele vrijwilligers is de belangstelling voor de producten van de molen heel groot. De winkel is dagelijks geopend op maandag tot en met zaterdag.

Word vriend van de Schermer Molens!

Als Molenvriend ontvangt u het Noord-Hollandse molenkwartaalblad "Molenpost" en onze digitale nieuwsbrief. Voor slechts €20 per jaar bent u al molenvriend.